Novi turistički potencijali

Samogrejna eko-kuća – ekskluzivni
turističko-ugostiteljski objekat


Vaš dom budućnosti

Kuća bez klime i računa za grejanje

Leti hladno, zimi toplo

Uštede u grejanju do 85%, hlađenju 100%, osvetljenju oko 30%

Zimi toplo bez grejanja

Najbolji primer energetske efikasnosti u praksi

Energy Globe Award

Samogrejna eko-kuća nacionalni pobednik za Republiku Srbiju za 2010. godinu

Svetski Dan Habitata

Samogrejne kuće predstavnik Republike Srbije na izložbi "Building the Future We Want"


Vesti

25. april

Eko tribina "Samogrejne kuće" na Fakultetu tehničkih nauka

22. aprila 2013. u svečanoj sali Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu održana je javna eko tribina u okviru Programa o energetskoj efikasnosti zgrada u organizaciji Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine FTN-a. Nakon uvodnog izlaganja prof. dr Slobodana Krnjetina o izgradnji ekološki prihvatljivih objekata, jedan od gostiju tribine bio je i dipl. inž. Aleksandar Nikolić, projektant i vlasnik novosadske samogrejne kuće, koji je održao predavanje o svojim iskustvima života u solarnoj zemunici i tom prilikom predstavio najnovije rezultate energetskih merenja i postignute energetske efikasnosti u solarnoj zemunici tokom 2012 i 2013. godine.

povezane vesti

03. april

Eko-kuće - zdrav način života

Prilog Radio-televizije Vojvodine o eko-kućama kao popularnom načinu zdravog života - emisija "Glamour toujours" (RTV1) od 30. marta 2013. :: akademik Veljko Milković govori o solarnim zemunicama – samogrejnim eko-kućama, njihovom poreklu, prednostima, izgradnji promo objekta u Novom Sadu... »

15. februar

Predavanje o samogrejnim eko-kućama

U petak 08. februara 2013. u Novom Sadu, u organizaciji pokreta Zeleni Srbije, održano je javno predavanje na temu ekološke gradnje kojom prilikom je akademik Veljko Milković predstavio svoj koncept samogrejne eko-kuće i primere uspešne prakse pasivne solarne gradnje u Novom Sadu.

24. januar

Novi projekat za turizam: Ekskluzivni eko-ugostiteljski objekat

VEMIRC - Biro za zelenu arhitekturu sa ponosom predstavlja novi projekat za turizam i idejno rešenje ekskluzivnog eko-ugostiteljskog objekta baziranog na konceptu samogrejnih eko-kuća. VEMIRC poziva sve zainteresovane investitore na iskorišćenje velikog turističkog potencijala i atraktivnosti samogrejnih kuća i predlaže izgradnju ovakvog ugostiteljsko-turističkog objekta (kafić, poslastičarnica, restoran) u gradskim sredinama, turističkim centrima ili zelenim zonama (parkovi, kejovi i obale reka, jezera, odmarališta uz dečija igrališta, centre za rekreaciju, u eko i etno selima, turistički kompleksima, planinskim centrima...). prikazi idejnog rešenja »

2012.

14. decembar

Hobit kuće - sjajan zeleni način života

TreeHugger, jedan od najboljih i najposećenijih svetskih blogova posvećen održivosti, zelenom životnom stilu i ekološkoj gradnji, koji je u vlasništvu najpoznatije svetske medijske kompanije Discovery Communications, Inc., inspirisan svetskom premijerom filmskog blokbastera The Hobbit: An Unexpected Journey (Hobit: Neočekivano putovanje) i čuvenim Hobit kućama u svom poslednjem članku iz oblasti zelene arhitekture From Hobbiton to Tatooine: Earth Sheltered Homes Make Sense All Over The Universe upoznao je svoje čitaoce sa primerima uspešne prakse zelene gradnje i predstavio svetske projekte kuća sa zemljanom zaštitom, a među njima i primer Samogrejne eko-kuće Veljka Milkovića i izvedeni objekat g-dina Aleksandra Nikolića u Novom Sadu. »

26. oktobar

Samogrejne kuće na Danima energetike na Novosadskom sajmu

U okviru manifestacije "Dani Energetike 2012", koja je održana u periodu od 23-25. oktobra 2012. godine u Master centru Novosadskog sajma u Novom Sadu u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku i mineralne sirovine AP Vojvodine, održani su stručni skupovi iz sektora energetike i prezentovani projekti iz oblasti promocije energetike, obnovljivih izvora energije, unapređenja energetske efikasnosti kao i primera dobre prakse korišćenja obnovljivih izvora energije, a među njima i koncept samogrejne ekološke kuće i prednosti upotrebe pasivne solarne energije u građevinarstvu.

08. oktobar

Samogrejna eko-kuća predstavnik Republike Srbije
na "Svetskom danu habitata"

Povodom obeležavanja "Svetskog dana habitata", Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu (UNECE) i njen Komitet za stanovanje i upravljanje zemljištem (Housing and Land Management Unit) organizuju izložbu fotografija pod nazivom "Building the Future We Want" na kojoj su predstavljeni najbolji primeri održive gradnje i zelene arhitekture iz zemalja UNECE regiona. Izložba se održava od 24. septembra do 15. oktobra 2012. u Palati nacija u Ženevi, Švajcarska i na predlog Odseka za stanovanje Ministarstva građevinarstva i urbanizma Republike Srbije, koncept samogrejne ekološke kuće Veljka Milkovića izabran je da bude predstavnik Srbije na ovoj prestižnoj manifestaciji. »

povezane vesti
 
 

10. septembar

Nova prezentacija projekta Novi Sad Energie-Haus

"Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković" Novi Sad i Agencija za energetiku grada Novog Sada s ponosnom predstavljaju novu prezentaciju posvećenu projektu izgradnje AENS-VEMIRC promo eko centra - Novi Sad Energie Haus. Na ovom portalu moći ćete da pratite sve informacije i novosti o gradnji prvog srpskog javnog promo eko centra koji će na jednom mestu predstaviti najbolja rešenja u energetskoj efikasnosti u zgradarstvu i obnovljivim izvorima energije i biti novi centar okupljanja i edukacije o energetici i zaštiti životne sredine. »

27. avgust

Novi katalog projekata stambenih kuća

VEMIRC - Biro za zelenu arhitekturu i zdravo stanovanje sa zadovoljstvom predstavlja novi katalog projekata samogrejnih kuća sa primerima idejnih rešenja jednoporodičnih stambenih objekata i prikazima osnova prizemnih i spratnih kuća (raspored prostorija, funkcionalnost, kvadratura) u kategorijama malih objekata do 50m2, klasičnih stambenih kuća od 50-100m2 i većih stambenih rezidencija preko 100m2. »

24. avgust

Samogrejne kuće na "Zelenom danu" u Molinarijevom parku

U Molinarijevom parku u Petrovaradinu, održava se trodnevna manifestacija pod nazivom ”S one strane duge”, koju realizuje Klub umetnika Bina, sa ciljem da se mladi iz Petrovaradina uključe u osmišljavanje sadržaja za provođenje slobodnog vremena. 24. avgust 2012. u Molinarijevom parku bio je podređen ideji očuvanja životne sredine pod radnim nazivom ”Zeleni dan” te je tim povodom održano i predavanje akademika Veljka Milkovića o ekološkim inovacijama u okviru koga je predstavljen koncept samogrejne eko-kuće i prednosti pasivne solarne gradnje.

01.
jun

Prezentacija samogrejnih kuća u Elektrotehničkoj školi u Novom Sadu

U Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" u Novom Sadu, akademik Veljko Milković održao je predavanje i prezentaciju koncepta samogrejnih kuća u okviru posete učenika na razmeni iz srednje elektrotehničke škole iz Sekešfehervara (Székesfehérvár), Mađarska.

15.
maj

VEMIRC i AENS zajedno do promo eko centra

"Istraživačko-razvojni centar Veljko Milković" Novi Sad (VEMIRC) i Agencija za energetiku grada Novog Sada (AENS) potpisali su 15. maja 2012. godine Sporazum o saradnji čiji je cilj promocija zaštite životne sredine, uštede energije, unapređenja energetske efikasnosti i upotrebe obnovljivih izvora energije. Posebna pažnja u zajedničkim aktivnostima posvetiće se realizaciji Projekta izgradnje samogrejne ekološke kuće - javnog i pokaznog samogrejnog eko objekta koji će služiti kao primer energetske efikasnosti u zgradarstvu sa ciljem podizanja ekološke svesti i razvijanja energetski odgovornog ponašanja. Ovaj objekat bi u budućnosti služio kao sedište Agencije za energetiku Grada Novog Sada i Centra za promociju i edukaciju o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. »

03. maj

Samogrejne kuće na Eko konferenciji u Ljubljani

Posredstvom Agencije za energetiku Grada Novog Sada (AENS), u Ljubljani je 19. aprila 2012. na trećoj EKO konferenciji održanoj povodom Svetskog dana planete Zemlje, u organizaciji Društva "Planeta Zemlja" iz Vodica (Slovenija), u okviru panela posvećenog energetici pored prezentacije potencijala Grada Novog Sada i aktivnosti AENS-a predstavljen i projekat samogrejne ekološke kuće “Istraživačko-razvojnog centra Veljko Milković" iz Novog Sada. »

06. april

Samogrejne kuće na sajmu solarne energije u Novom Sadu

Na prvom međunarodnom sajmu solarne i obnovljive energije u Novom Sadu "B2B Sajam Solar i Therm Srbija 2012" koji je održan na Novosadskom sajmu od 04 do 06. aprila 2012. u okviru programa Business Foruma i serijala predavanja na temu obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, predstavljen je koncept samogrejne eko-kuće akademika Veljka Milkovića kao uspešan primer prakse primene solarne energije u arhitekturi i prezentovan projekat izgradnje javnog i promotivnog eko-objekta za potrebe poslovnog sedišta Agencije za energetiku Grada Novog Sada.

04. april

Samogrejna ekološka kuća - Kuća koja vam godišnje uštedi 1.300 evra

U novom specijalizovanom magazinu za ljubitelje vikendica i salaša "Vikendica" u prvom broju, u okviru rubrike Arhitektura, predstavljeno je i rešenje samogrejne eko-kuće:
A kako ova kuća štedi novac? Pa jednostavno, uzima ono što joj priroda nudi. Prvenstveno sunce. To se danas zove solarna energija, pa kombinacijom zemlje i sunca, dobijate solarnu zemunicu koja može značajno da pomogne vašem kućnom budžetu... »

23. februar

Projekat vinarije sa reflektujućim površinama

Student arhitekture Slaven Stevanović sa Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu izradio je projekat vinarije po principima pasivne solarne arhitekture sa primenom reflektujućih površina, po patentu i konceptu samogrejne eko-kuće akademika Veljka Milkovića, u cilju dodatnog zagrevanja spoljašnje sredine i povećanja toplote vinograda. »

Vesti arhiva: 2013. 2012. 2011.
 
VEMIRC - Biro za zelenu arhitekturu i zdravo stanovanje
Razvoj i projektovanje samogrejnih naselja, ekoloških kuća budućnosti, maksimalne ugodnosti uz maksimalno iskorišćenje alternativnih izvora energije i maksimalne energetske efikasnosti uz zdrav i bezbedan život u skladu s prirodom.
zelena gradnja, pasivna solarna arhitektura, ekološke kuće, solarne kuće, niskoenergetski objekti, energetski efikasne zgrade, štedljive kuće, zdravo stanovanje, energetska efikasnost u zgradarstvu, obnovljivi izvori energije