Novi turistički potencijali

Samogrejna eko-kuća – ekskluzivni
turističko-ugostiteljski objekat


Vaš dom budućnosti

Kuća bez klime i računa za grejanje

Leti hladno, zimi toplo

Uštede u grejanju do 85%, hlađenju 100%, osvetljenju oko 30%

Zimi toplo bez grejanja

Najbolji primer energetske efikasnosti u praksi

Energy Globe Award

Samogrejna eko-kuća nacionalni pobednik za Republiku Srbiju za 2010. godinu

Svetski Dan Habitata

Samogrejne kuće predstavnik Republike Srbije na izložbi "Building the Future We Want"


Mediji o nama 

Gost predavač tribine biće vlasnik prve solarne zemunice u modernoj Srbiji, diplomirani inženjer elektrotehnike Aleksandar Nikolić.


 

Neko bi rekao da je nemoguće da zemunice budu u trendu, mada jedan od 110 patenata akademika Veljka Milkovića pokazuje suprotno. Samogrejna eko-kuća je solarna zemunica koja je osmišljena još 1979. godine, ali predstavlja dom budućnosti kojoj treba posvetiti veću pažnju.


 

Samogrejna ekološka kuća akademika i pronalazača Veljka Milkovića iz Novog Sada, predstavnik je Republike Srbije na izložbi najuspešnijih primera održive gradnje u Palati nacija u Ženevi.


 

Pronalazač Veljko Milković kaže da se koncept njegove eko kuće zasniva na upotrebi pasivne solarne arhitekture čime se ostvaruju uštede: u grejanju do 85 odsto, a u hlađenju 100 odsto.


 

A kako ova kuća štedi novac? Pa jednostavno, uzima ono što joj priroda nudi. Prvenstveno sunce. To se danas zove solarna energija, pa kombinacijom zemlje i sunca, dobijate solarnu zemunicu koja može značajno da pomogne vašem kućnom budžetu.


 
Štedljiva zemunica (20.11.2011.)

MODERNA zemunica, projekat Veljka Milkovića iz Novog Sada, štedljiva je i pametna kuća, za koju je "pokupio" brojne domaće i međunarodne nagrade. Za 40 godina ova građevina "ušpara" 52.000 evra ili - isplati samu sebe!


 

Stanari ekološke kuće mogu da uštede oko 1.000 evra godišnje, a za 40 godina ona isplati samu sebe...


 

Prva novosadska eko-kuća zemunica korišćenjem solarne energije sama će sebe otplatiti... +


 

Samogrejna ekološka kuća ili solarna zemunica je patentirani inovativni princip dizajna pasivne solarne gradnje koji predstavljaju stambene objekte visoke energetske efikasnosti...


 
Kuće nasute zemljom (06.07.2011.)

Koncept samogrejne ekološke kuće, predstavlja primer nasute kuće koja je energetski efikasna i koja koristi sunčevu energiju primenom pasivnih solarnih sistema...


 
Radio Novi Sad - Abakus: Samogrejna eko-kuća (03.03.2011.)

Radio Novi Sad emisija „Abakus“ o samogrejnoj eko-kući: kako je nastala ova ekološka inovacija, njene prednosti i karakteristike, projekat izgradnje promotivnog objekta... :: razgovor vodila Mirjana Damjanović Vučković (trajanje 29:58 min.)


 

U odnosu na klasičnu kuću, solarna zemunica pokrivena je sa tri strane slojem zemlje debljine oko 50 cm. Otvorena je samo sa južne strane, i to prozorima iznad kojih je...


 

Prvobitno inspirisan svojim istraživanjem Petrovaradinske tvrđave, Milković već 30 godina istražuje i razvija ovakav princip solarne gradnje.


 
Radio Novi Sad: Samogrejna eko-kuća - rešenje racionalne gradnje (16.01.2011.)

Zeleni talas Radio Novog Sada emisija „Pod staklenim zvonom“ prilog o samogrejnoj eko-kući kao racionalnom rešenju za gradnju kuća koji omogućuje maksimalnu uštedu energije :: razgovor sa akademikom Veljkom Milkovićem vodila Milijana Jeftenić (trajanje 10:01 min.)


 
Radio Novi Sad: Samogrejne kuće - idealan način za uštedu energije (15.01.2011.)

Radio Novi Sad emisija „Novosti“ prilog o samogrejnoj eko-kući kao idealnom načinu da se uštedi veliki procenat energije i očuva životna sredina :: razgovor sa akademikom Veljkom Milkovićem vodila Milijana Jeftenić (trajanje 01:53 min.)


 
Radio Novi Sad: Samogrejna eko-kuća - energetski efikasan dom (13.01.2011.)

Radio Novi Sad „Prepodnevni program“ razgovor sa akademikom Veljkom Milkovićem o samogrejnoj eko-kući kao energetski efikasnom domu :: razgovor vodila Milijana Jeftenić (trajanje 06:50 min.)


 

Inovacija Veljka Milkovića iz Novog Sada, koju je nagradila međunarodna fondacija "Enerdži glob", omogućava uštede u grejanju do 85 odsto, hlađenju 100 odsto, osvetljenju oko 30 odsto...


 

Novosađanin Veljko Milković dobio je nagradu Energy Globe za "Samogrejnu ekološku kuću", kao najbolju inovaciju iz Srbije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije...


 

Novosađanin Veljko Milković dobio je nagradu Energy Globe za "Samogrejnu ekološku kuću", kao najbolju inovaciju iz Srbije u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije...


 

Inovativni projekat "Samogrejna ekološka kuća" autora Veljka Milkovića, istraživača i pronalazača iz Novog Sada, dobio je nagradu za nacionalnog pobednika za Srbiju, koju mu je dodelila međunarodna fondacija "Energy Globe".


 

Solarna kuća koja štedi energiju! Dok početak grejne sezone za većinu domaćinstava znači udar na budžet sa kojim ne znaju kako da izađu na kraj, inženjer Aleksandar Nikolić spokojno dočekuje hladnije dane.


 

Akademik Veljko Milković idejni je tvorac i autor samogrejne ekološke kuće ili solarne zemunice, stambenog objekta visoke energetske efikasnosti koji se greje pomoću sunčeve energije. +
* pobednički rad Siemens-ovog novinarskog takmičenja „Kroz inovacije do zelene budućnosti" u kategoriji Energija za 2010. godinu


 

To je objekat visoke energetske efikasnosti, koji se greje pomoću sunčeve energije. Umesto krova ima zemljani omotač, koji zbog postojane temperature, obezbeđuje uštedu u grejanju do 85 odsto.


 

U Novom Sadu više od decenije postoje solarne zemunice - samogrejne ekološke kuće sa zemljanom zaštitom i reflektujućim površinama koje su u praksi potvrđene i koje ostvaruju uštede u grejanju do 85 procenata.


 

Inovacija "Samogrejna ekološka kuća" je nedavno ostvarila zapažen rezultat na ovogodišnjem Takmičenju za Najbolju Tehnološku Inovaciju u Srbiji plasiravši se među 9 najboljih inovacija za 2009. godinu...


 

Zemunica porodice Nikolić u Nemanovcima godišnje za grejanje/hlađenje troši 19.000 kilovat-sati energije manje od obične kuće iste površine. Osim toga u kući ni dinar nije uložen u grejne instalacije, zemunici zemljotres ne može nauditi, nema promaje... Malo li je na ovu skupoću?


 

Solarna zemunica je samo po svojoj osnovnoj nameni slična klasičnoj kući. U skoro svemu ostalom, ona je suštinski različita i to prvenstveno zbog potpuno nove koncepcije grejanja prostorija direktnim sunčevim zračenjem...


 

Koncept samogrejnih ekoloških kuća sa reflektujućim površinama je ideja koja je začeta krajem sedamdesetih, kada je 1978. godine napravljena poveća maketa kuće, dok je prvi model od drveta izgrađen 1979. na kome su vršena testiranja i ispitivanja.


 

Da uz pomoć sunčeve svetlosti možemo uštedeti i do 70% drugih izvora energije, govori i primer solarnih kuća kojih je u Srbiji svega desetak, a čiji je idejni tvorac, publicista i pronalazač Veljko Milković.


 

Koristeći zemlju kao termoizolacioni materijal i sunčevu svetlost za osvetljavanje i zagrevanje, pronalazač iz Novog Sada Veljko Milković projektovao kuću koja troši 80 odsto manje energije od standardnih kuća. Po njegovoj idejnoj zamisli do sada izgrađeno desetak ovakvih kuća.


 

Dok je većina građana pokušavala da se izbori sa nestašicom gasa, a posle i sa velikim računima, sugrađanin Aleksandar Nikolić uživao je u toplih skoro 140 kvadrata svoje solarne zemunice. Za nekoliko meseci grejne sezone potrošio je samo 200 evra, a sudeći po najavljenim sunčevim zracima do kraja zime, račun će biti i manji.


 

Iako je reč o solarnoj zemunici, ova kuća nema klasični sistem solarnog grejanja. Sunčeva energija prikuplja se uz pomoć reflektujućih ploča koje po modelu levka uvlače svetlost u prostorije. Za ovaj izum zaslužan je novosadski inovator i pronalazač Veljko Milković.


 
Štedljive kuće (01.02.2009.)

Inženjer Veljko Milković prvi u Srbiji projektovao samogrejne ekološke stambene objekte.


 

Na livadi nikla antena, a kraj antene šeta mačka, što bi na livadi bilo nešto obično. Ali ne. I trava i antena i mačka su na krovu kuće koju smo nazvali Zemljuša, zato što je gotovo cela osim prednje fasade pokrivena izolacionim slojem zemlje debelim pola metra. Ovu neobičnu kuću sagradio je pre 15 godina novosadski elektroinženjer Aleksandar Nikolić za svoju četvoročlanu porodicu u zaseoku Nemanovci nedaleko od Čeneja.


 

I tako je akademik osmislio i patentirao koncept samogrejne ekološke kuće sa zemljanom zaštitom i reflektujućim površinama. Takvu solarnu zemunicu je nakon detaljnih matematičkih proračuna, projektovao i sagradio elektroinžinjer i solarista Aleksandar Nikolić. I evo u njoj zadovoljno živi sa svojom porodicom već 14 godina.


 

U gradu postoje samogrejne ekološke kuće sa zemljanom zaštitom umesto krova, koja zimi štiti od niskih, a leti od visokih temperatura...


 
Solarna zemunica (26.09.2008.)

Samogrejna ekološka kuća obezbeđuje uštedu u grejanju do 85 odsto, u osvetljenju oko 30 posto, a utrošak građevinskog materijala je manji za 18-40 procenata...


 

U Nemanovcima, salašarskom naselju desetak kilometara severno od Novog Sada, postoji jedna sasvim neobična kuća.


 

Okrenuta ka jugu, u krznu od trave, solarna zemunica Aleksandra Nikolića u Nemanovcima kraj Novog Sada, izgleda kao prava lepotica. Bez ikakvih kitnjastih detalja na sebi, okružena parkom, u kome samo travnjak ima 5.000 kvadrata, i sa 400 metara guste žive ograde i voćnjakom - ova kuća je kao bela lađa koja izranja iz zelenih talasa.


 

U odlomku iz ove emisije, prikazana je samogrejna ekološka kuća sa reflektujućim površinama u Novom Sadu (Srbija), vlasništvo g-dina Aleksandra Nikolića koji u njoj živi preko 13 godina i koji u prilogu iznosi svoja pozitivna iskustva življenja u samogrejnoj kući navodeći prednosti ovakve ekološke gradnje...


 

Visoke domete u razvoju projekata zdravih zgrada u našoj zemlji ostvario je Novosađanin Veljko Milković, koji je svoje projekte izlagao na međunarodnom seminaru u Milanu, 1995, i u Tokiju, 1996. godine.

 
 
VEMIRC - Biro za zelenu arhitekturu i zdravo stanovanje
Razvoj i projektovanje samogrejnih naselja, ekoloških kuća budućnosti, maksimalne ugodnosti uz maksimalno iskorišćenje alternativnih izvora energije i maksimalne energetske efikasnosti uz zdrav i bezbedan život u skladu s prirodom.
zelena gradnja, pasivna solarna arhitektura, ekološke kuće, solarne kuće, niskoenergetski objekti, energetski efikasne zgrade, štedljive kuće, zdravo stanovanje, energetska efikasnost u zgradarstvu, obnovljivi izvori energije